Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-09@10:15:58 GMT

به خاطر امر به معروف به کسی پرخاش نشود

تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۹۱۳۳۰۴

به خاطر امر به معروف به کسی پرخاش نشود

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از قم،حجت‌الاسلام والمسلمین محمود رجبی رئیس مؤسسه امام خمینی (ره) در سخنرانی شنبه شب حرم مطهر بانوی کرامت با بیان اینکه ما حضرت زینب سلام الله علی‌ها را به خوبی نشناخته‌ایم، عنوان کرد: زینب کبری سلام الله علی‌ها الگوی تمام زنان و مردان عالم است و دارای ابعاد شخصیتی مختلفی است که هر یک می‌تواند در زندگی ما سرمشق باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رئیس مؤسسه امام خمینی (ره) یکی از ویژگی‌های برجسته حضرت زینب سلام الله علی‌ها را ارتباط و راز و نیاز با خدا دانست و گفت: این بانو در جریان کربلا با وجود تمام مشکلات و مصائب حتی نماز شب‌شان قطع نشد و در مسیر کوفه تا شام و در شام هم نماز شب می‌خواندند و امام سجاد علیه السلام می‌فرمایند آن شب حضرت زینب نماز شب را نشسته نماز خواندند.

استاد حوزه علمیه با بیان اینکه امام حسین علیه السلام وقتی لشکریان حمله کردند یک شب فرصت خواستند و فرمودند من نماز و راز و نیاز با خدا را دوست دارم، گفت: ارتباط با خدا بسیاری از مشکلات انسان را حل می‌کند و راهکار حل بسیاری از مشکلات مهم و اساسی جامعه ما هم ارتباط با خدا است.

رئیس مؤسسه امام خمینی (ره) با بیان اینکه علمای ما از ارتباط با خدا بهره‌های فراوانی برده اند، گفت: درسی که ما می‌توانیم از زینب کبری سلام الله علی‌ها بگیریم این است که ارتباط خود را با خدا بیشتر کنیم، راز و نیاز با خدا داشته باشیم، تلاوت قران داشته باشیم، توسل به اهل بیت (ع) داشته باشیم، زیرا این‌ها است که مشکلات را آسان می‌کند.

حجت الاسلام رجبی ویژگی دیگر حضرت زینب سلام الله علی‌ها را ولایت مداری دانست و افزود: حضرت زینب سلام الله علی‌ها در جریان عاشورا دوبار جان امام معصوم را با در میان گذاشتن جان خودش نجات داد یک بار وقتی خیمه‌ها را آتش زدند و امام سجاد علیه السلام در خیمه‌ها بودند و دشمن صدا زد علی بن الحسین علیه السلام را بکشید، ولی حضرت زینب سلام الله علی‌ها جلو آمد و گفت اول باید من را بکشید و آن‌ها منصرف کرد و دومین باید در مجلس ابن زیاد که امام زین العابدین (ع) جواب دندان‌شکنی به او دادند و او فرمان داد که سر ایشان را بزنید، ولی حضرت زینب سلام الله علی‌ها ایشان را در بغل گرفتند و گفتند اول باید من را بکشید.

او گفت: این برای ما درس است که اگر می‌خواهیم به سعادت ابدی برسیم باید ولایت مدار باشیم و شهید سلیمانی که تمام ملت در تشییع جنازه او آمدند می‌گفت والله چیزی که باعث عاقبت به خیری می‌شود ارتباط قلبی و دلی با حکیمی است که سکان این کشور را به دست دارد و اگر حاج قاسم به آن مقام بلند رسید در سایه ولایت مداری بود.

استاد حوزه علمیه بیان کرد: ویژگی دیگر حضرت زینب سلام الله علی‌ها حجاب و عفاف است و در تاریخ داریم که وقتی معجر و نقاب را از سر اسرا کشیدند حضرت زینب دست‌های خود را بر چهره گذاشته بودند تا نامحرمان چهره ایشان را نبینند و اینگونه بر حجاب و عفاف خود اهتمام داشتند.

حجت الاسلام رجبی با بیان اینکه بسیاری از مشکلات جامعه ما معلول بی اهمیتی نسبت به عفاف و حجاب است، افزود: بسیاری از مشکلات خانوادگی و اخلاقی منشأش بدحجابی و بی حجابی است بنابراین هم وظیفه مردان و هم وظیفه زنان است که برای رواج عفاف و حجاب در جامعه کمک کنند.

رئیس مؤسسه امام خمینی (ره) تأکید کرد: یکی از توطئه‌های دشمنان این است که حجاب و عفاف را از بین ببرند بخصوص برای شهر مقدس قم برنامه و نقشه دارند و امروز باید با زینب کبری سلام الله علی‌ها عهد کنیم که به احترام ایشان این واجب الهی را رعایت و ترویج کنیم و با زبان خوش و احترام و ادب امر به معروف و نهی از منکر کنیم.

حجت الاسلام رجبی با تأکید بر اینکه نباید به خاطر امر به معروف به کسی پرخاش و بد گویی کرد،گفت: بسیاری از موارد بد حجاب به خاطر ناآگاهی و کم توجهی است و اگر با زبان خوش و رعایت ادب بخصوص بانوان ما به بانوان تذکر دهند مؤثر خواهد بود.

رئیس مؤسسه امام خمینی (ره) با بیان اینکه ویژگی دیگر حضرت زینب سلام الله علی‌ها علم و معرفت ایشان بود، گفت: امام سجاد علیه السلام فرمودند شما عالمه غیر معلمه هستید و علم شما را کسی به شما نیاموخته است و این اشاره به این دارد که علوم زینب کبری سلام الله علی‌ها علوم الهی است و این بانو آنقدر از نظر فطرت و خلقت ممتاز است که خودش منبع جوشان علم است.

حجت الاسلام رجبی ویژگی دیگر حضرت زینب سلام الله علی‌ها را ایثار و خدمت به دیگران دانست و یادآورشد: این بانو در طول مسیر در سخت‌ترین مصائب از خود گذشتگی می‌کردند و حتی قرص نانی که در خرابه شام به هر نفر می‌دادند هم بین بچه‌ها تقسیم می‌کردند.

استاد حوزه علمیه با بیان اینکه خدمت به دیگران باعث نشاط در زندگی می‌شود، گفت: اینکه خداوند هرجا در قران امر به نماز کرده است امر به زکات و انفاق هم کرده است به این معنی است که هر چقدر که نماز و ارتباط با خدا مشکلات انسان را حل می‌کند خدمت به بندگان الهی و رسیدگی به محرومان ما را به خدا نزدیک می‌کند و مشکلات زندگی ما را حل می‌کند.

رئیس مؤسسه امام خمینی (ره) گفت: اگر دو همسر نسبت به همدیگر مهربان باشند اختلافات برچیده می‌شود و افرادی که نگرانند که فرزندانشان مسیر انحراف را بروند به فرزند خود محبت کنند، زیرا بسیاری از انحرافات به خاطر این است که فرزندان محبت لازم را از پدر و مادر خود دریافت نکردند و در دامان افراد شیادی می‌افتند که به ظاهر به آن‌ها محبت می‌کنند.

انتهای پیام/ح

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: امربه معروف و نهی از منکر حجاب و عفاف حضرت زینب سلام الله علی ها زینب کبری سلام الله علی ها رئیس مؤسسه امام خمینی بسیاری از مشکلات حجت الاسلام رجبی ارتباط با خدا علیه السلام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۱۳۳۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دلیل اصلی پرخاشگری در کودکان چیست؟

دلیل اصلی پرخاشگری در کودکان تجربه ناکامی و محرومیت از یک هدف یا مواجهه شدن با موانع در مسیر دستیابی به آن هدف است.

به گزارش ایسنا، اکثر والدین تجربه پرخاشگری را در کودکان خود داشته‌اند. این رفتار ممکن است در سنین، مکان و زمان‌های مختلفی در کودکان  بروز کند. شاید در بسیاری از مواقع والدین متوجه دلیل پرخاشگری در کودکان‌شان نشوند و دلایل آن‌ها را برای این کار درک نکنند. در رابطه با پرخاشگری در کودکان با خانم سحر پهلوان‌نشان روانشناس کودک و نوجوان به گفتگو نشسته‌ایم.

این روانشناس در بخش نخست گفتگوی خود عوامل تاثیرگذار بر پرخاشگری در کودکان را این‌گونه عنوان می‌کند: دلیل اصلی پرخاشگری در کودکان تجربه ناکامی و محرومیت از یک هدف یا مواجهه شدن با موانع در مسیر دستیابی به آن هدف است. این ناکامی یا محرومیت می‌تواند نرسیدن به هدفی مشخص(مثل خرید اسباب‌بازی)، عدم دریافت توجه در موقعیت موردنیاز، ارضا نشدن فوری نیازهاش در لحظه، برنده نشدن ،عدم اعتماد به ‌نفس و مواردی از این قبیل باشد.

وی در ادامه می‌گوید: پرخاشگری  در برخی مواقع ممکن است پیامدی از یک مسئله بزرگ‌تر باشد. برای مثال زمانی که کودک ما اضطراب بالایی داشته باشد. این اضطراب بالا می‌تواند به شکل پرخاش هم خودش را نشان دهد. چون آستانه تحمل کودک پایین می‌آید و او می‌تواند محرک‌های بیرونی مثل صداها یا محرک‌های دیداری را به شکل متفاوت‌تری پردازش کند. بنابراین اولین پاسخ او به شکل پرخاشگری است.

این روانشناس کودک خاطرنشان کرد: بچه‌هایی که تجربه بیش احساسی دارند و کمترین محرک را در بالاترین حد ممکن پردازش می‌کنند، معمولاً پاسخ‌هایی که به آن محرک می‌دهند ممکن است متناسب با آن موقعیت نباشد و یکی از این پاسخ‌های نامتعارف پرخاشگری باشد بنابراین در کودکان بیش احساس وکودکانی که آستانه تحمل پایین‌تری دارند، می‌توانیم پرخاشگری را ببینیم.

پهلوان‌نشان یادگیری‌های مشاهده‌ای را نیز از عوامل تاثیرگذار بر پرخاشگری کودکان می‌داند و می‌گوید: کودک وقتی می‌بیند که اولین واکنش‌های پدر یا مادر در تعامل با او یا خواهر و برادرهایش پرخاشگری است و خیلی جاها می‌تواند آن‌ها را به هدف‌شان برساند، این شیوه را یاد می‌گیرد و در او تقویت می‌شود. یا نوع برنامه‌های تلویزیونی که کودکان می‌بینند. شخصیت‌هایی که قوی بودن آنها بیشتر در قدرت بازو یا پرخاشی است که انجام می‌دهند. این‌ها برای کودک الگوگیری می‌شود که کودک او را قهرمان خود می‌کند.

در اختلال بولینگ یا قلدری بچه‌ها پرخاشگری را نه به شکل فردی بلکه درغالب گروهی با تشکیل دارو دسته‌ها بر روی افراد دیگر در مدرسه و هم سن سال‌های خود اعمال می‌کنند، تا یک محبوبیت اجتماعی به دست بیاورند. معمولاً ما این گروه از پرخاشگری‌ها را در بین افرادی داریم که احتمالاً درسشان خوب نیست، هنر خاص و توانمندی شاخصی ندارند.

وی در ادامه گفت: ضعف اعتماد به ‌نفس و پایین بود عزت‌نفس کودک باعث می‌شود که او به شکلی منفی با اعمال پرخاشگری و ترس در افراد دیگر بخواهد که ضعف و ناکامی خود را جبران کند. برای این حالت ما اصطلاح پروجکشن یا فرافکنی را داریم. «من خشم یا پرخاشم بر سر افرادی خالی می‌کنم که برام پیامد کمتری دارد ولی آن برون‌ریزی هیجانی را هم انجام دادم».

این روانشناس درباره تاثیر برخی اختلالات در پرخاشگری کودکان، می‌گوید: در برخی مواقع در بچه‌هایی که سابقه اختلالاتی مثل نقص‌توجه و بیش‌فعالی یا به‌ طورکلی به بچه‌های (ADHD) شناخته می‌شوند بازهم می‌توانیم رفتارهای پرخاشگرانه را داشته باشیم، یا حتی در اختلالاتی مثل نافرمانی مقابله‌ای یا اختلالات سلوک می‌توانیم شکل وسیعی از پرخاشگری را به شکل مخالفت و سرپیچی از هنجارها و قوانین در موقعیت‌های مختلف در کودکان مشاهده کنیم.

او در ادامه گفت: پدر و مادری که سابقه پرخاش، اضطراب، وسواس یا قانون‌های زیاد یا مقررات بسیار سخت‌گیرانه را دارند و جایی برای ابراز نظر کودک نمی‌گذارند. این هم می‌تواند یکی از دلایلی باشد که در کودک باعث ایجاد پرخاشگری می‌شود.

این روانشناس حوزه کودک درباره اختلال بولینگ یا قلدری به عنوان عاملی موثر در پرخاشگری کودکان گفت: در این اختلال بچه‌ها پرخاشگری را نه به شکل فردی بلکه درغالب گروهی با تشکیل دارو دسته‌ها بر روی افراد دیگر در مدرسه و هم سن سال‌های خود اعمال می‌کنند، تا یک محبوبیت اجتماعی به دست بیاورند. معمولاً ما این گروه از پرخاشگری‌ها را در بین افرادی داریم که احتمالاً درسشان خوب نیست، هنر خاص و توانمندی شاخصی ندارند.. بنابراین با شیوه منفی که عموماً پرخاش و قلدری هست با ایجاد ارعاب در بین همسالان، سعی می‌کنند برای خود عزت‌نفس و محبوبیت ایجاد کنند. در واقع این تنها شیوه‌ای است که به‌واسطه آن می‌توانند دیگران را نزد خودشان نگه دارند.

وی درباره تاثیر بدقولی والدین بر پرخاشگری می‌گوید: گاهی والدین قول‌هایی را به این کودکان می‌دهند اما سروقت عمل نمی‌کنند این موضوع ممکن است در برخی از کودکان باعث پرخاشگری شود.

پهلوان‌نشان در ادامه گفت: خیلی وقت‌ها کودکان دچار یک سبک اسنادی منفی و بدبینانه هستند که باعث می‌شود سبک اسنادی آن‌ها در مواجهه با موقعیت‌های منفی به شکل درونی، قابل‌ کنترل و فراگیر باشد. برای مثال کودکی که نمره ریاضی پایینی کسب می‌کند اگر این را به نقصی در خود نسبت دهد که کم‌هوش هست یا حتی عوامل بیرونی مانند معلم، شانس یا تصادف را مقصر بداند. و معتقد باشد که همیشه همین طورهست این غیرقابل کنترل است. در اینجا حالتی با نام درماندگی آموخته‌شده ایجاد می‌شود که یکی از تبعات اصلی آن می‌تواند پرخاشگری باشد.

وی می‌گوید: یکی از عوامل دیگری که می‌تواند تأثیرگذار باشد این است که ما ببینیم که پرخاشگری معلول عوامل دیگر هست یا این‌که خودش علت است. چون همان‌طور که گفتم در مواقعی ممکن است ناشی از اختلال بزرگ‌تر باشد برای مثال همان اختلال بولینگ، اختلالات نافرمانی مقابله‌ای (ODD)، اختلالات سلوک  که ما شاهد شکستن و نقض قوانین و مقررات در موقعیت‌های خاص هستیم، پرخاشگری یکی از ویژگی‌های بارز این اختلالات است. اما در مواقعی اگر کودک اختلال اضطرابی، اختلال نقص‌توجه و بیش‌فعالی یا سابقه داشتن نواقص و معلولیت‌های خاصی دارد که باعث می‌شود دیگران در تعامل با او طرد و مسخره‌اش کنند، پرخاشگری می‌تواند متعاقب آن مسئله باشد  پس علت یا معلول بودن پرخاشگری خیلی مهم است.

این روانشناس خاطرنشان کرد: در برخی از دوره‌های تحولی برای مثال در دوره دوم تحولی که حدوداً از 2 الی 5 سالگی شروع می‌شود زمانی که نیروی اراده در بچه‌ها شکل می‌گیرد این اراده می‌تواند خودش را در سطح جسم مثل نگهداری ادرار یا مدفوع، در سطح کلام گفتن کلمه نه، مقاومت‌ها، منفی‌گرایی‌ها، لجبازی‌ها و خودمحوری‌ها یا در سطح ابراز هیجانات نشان دهد که تا حدی جزء فرایند تحولی و طبیعی بچه‌ها است. بنابراین بچه‌ها در هر چیزی که در آن اول نباشند یا خودشان در آن نفعی نداشته باشند، انکارش می‌کنند. برای مثال اسباب‌بازی‌های خود را در این دوره به اشتراک نمی‌گذارند و هرگونه عملی به‌غیر از این باعث رفتار پرخاشگرانه در آن‌ها می‌شود. نه گفتن را در این دوره زیاد می‌شنویم، وقتی خانواده نظر مخالفی داشته باشند بچه‌ها عمل پرخاشگرانه انجام می‌دهند.

مهم است که در ارتباط با پرخاش یا رفتار پرخاشگرانه، تفاوتش با احساس خشم وتعریف مناسب آن آگاهی داشته باشیم و بعد ارزیابی کنیم که میزان بروز یا فراوانی این رفتار در موقعیت‌های مختلف به چه صورت است. عوامل پیش‌آیند و تسهیل‌کننده‌ آن یا نوع واکنش‌هایی که افراد دیگر درمواجهه با این کودک پرخاشگر می‌دهند، چیست؟

او گفت: گاهی وقت‌ها ما کودک را با چیزی مواجهه می‌کنیم که او ترس عجیبی از آن دارد که منجر به پرخاشگری در او می‌شود.

پهلوان‌نشان می‌گوید: در اختلالات یادگیری وقتی کودک در خواندن و نوشتن مشکل دارد، هنگام انجام تکلیف ما این پرخاشگری را در او می‌بینیم.

این روانشناس گفت: گاهی کودک ما به دلیل نقص در مهارت‌های ارتباطی و اجتماعی واکنش دیگری به غیر از پرخاش بلد نیست  و اگر این الگو را هم یاد گرفته باشد که دیگران به این شیوه به آن توجه و دستاورد رسیدند. ناخودآگاه اولین واکنش‌ او هم این است.

 وی در ادامه خاطرنشان کرد: در برخی مواقع مشکلات هورمونی یا تغییر سطوح ترشح ناقل‌های مغزی به ویژه در کودکان بیش‌فعال، اضطرابی و تکانشگر.

او می‌گوید: نبود برخی امکانات، طرد و تمسخر دوستان و مواردی از این قبیل نیز باعث بروز پرخاشگری در کودکان می‌شوند. برای مثال وقتی کودک را در موقعیتی قرار می‌دهیم که دوستانی که طردش کرده‌اند در آنجا باشند این واکنش را از خود نشان می‌دهد.

پهلوان‌نشان گفت: خیلی وقت‌ها میزان بروز پرخاشگری به واسطه بازی‌های پسرانه، جثه بدنی و فرهنگ انجام می‌گیرد. کشتی، فوتبال، شمشیربازی پلیس بازی‌مواردی هستند که می توان پرخاشگری را در آن‌ها  دید.

وی در ادامه تصریح کرد: این نکته خیلی مهم است که در ارتباط با پرخاش یا رفتار پرخاشگرانه، تفاوتش با احساس خشم وتعریف مناسب آن آگاهی داشته باشیم و بعد ارزیابی کنیم که میزان بروز یا فراوانی این رفتار در موقعیت‌های مختلف به چه صورت است. عوامل پیش‌آیند و تسهیل کننده‌ آن یا نوع واکنش‌هایی که افراد دیگر درمواجهه با این کودک پرخاشگر می‌دهند، چیست؟

برای مثال آیا از کودک می‌ترسند؟ آیا خواسته او را اجابت می‌کنند؟ آیا یک برخورد هیجانی خیلی بد با او دارند چون همه این‌ها می‌تواند در تقویت یا عدم تقویت این رفتار توسط کودک درموقعیت‌های بعدی خیلی تاثیرگذار باشد. نکته دیگر این است که ما باید ببینیم که این عمل پرخاشگرانه در واقع علت یک اختلال بزرگ‌تر هست یا معلول یک عامل دیگر، است. چون اگر مصداقی از یک اختلال بزرگ‌تر باشد ما فقط داریم پرخاش را می‌بینیم در حالی که زیربنای آن یک اختلال بزرگ‌تر است که تا آن رفع نشود، این رفتار پرخاشگرانه هم کاهش پیدا نمی‌کند.

بنابراین باید بررسی جامع و کامل توسط متخصص و روانشناس و مشاور کودک صورت بگیرد که مشخص شود که این رفتار متناسب با ویژگی تحولی، سن و حتی جنس کودک هست یا این که مطابق با کلیشه‌های فرهنگی او است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • سرزمین قم با حضور حضرت معصومه(س) حیات طیبه پیدا کرد
  • آغاز رسمی جشن‌های دهه کرامت در حرم مطهر حضرت معصومه(س)
  • اجتماع بزرگ دختران دانشجو در حرم حضرت معصومه(س) + تصاویر
  • «جشن و محفل قرآنی ستاره ها» در قم برگزار می شود
  • حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها نقش جدی در جریان زیارت داشتند
  • ویژه برنامه‌های روز اول دهه کرامت در حرم حضرت معصومه(س)
  • دلیل اصلی پرخاشگری در کودکان چیست؟
  • بازدید از موزه حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) رایگان شد
  • اعزام سفیران کریمه اهل بیت(س) به سراسر کشور در دهه کرامت
  • ۴۰ کاروان «سفیران کریمه» به نقاط مختلف کشور اعزام می شوند